top of page

Midsommarkrans

  • Skribentens bild: Admin
    Admin
  • 22 juni 2017
  • 4 min läsning

Midsommar och blommor innebär gärna en fin krans i håret! Alla tillfällen att ha blommor omkring sig är värdefullt och midsommar är verkligen en sådan högtid!

Nedan följer två inspirationsfilmer, en lite längre och en kortare. Jag skriver också ner steg för steg till er som gärna själva vill göra en krans.

1. SKAFFA MATERIAL

Levande material är blommor och grönt. Du kan plocka i trädgården, på ängen, i skogen, i dikeskanter, i hagarna och köpa snittblommor och krukväxter. Det går också bra att blanda blommor och grönt från både naturen och affären.

Dött material är något du kan forma till en ring och något du kan binda med. Det fungerar med olika typer av material men det man använder som florist är oftast en ståltråd i önskad längd som klädes med en tejp kallad floratejp och det vi binder med heter myrtentråd, en bindtråd som är lite tunnare än spoltråd (en annan ståltråd på rulle).

Det går självklart att använda något annat att forma en ring utav, t.ex. från en stålgalje, ståltråd från byggaffären eller något annat. Tråd att binda med kan vara garn eller snöre. Vill du göra en naturlig krans använder du ståltråd som inte är belagd med vare sig en grön yta eller klädd med floratejp. Likaså när du binder använder du då en bindtråd utan belagd yta eller använder naturligt garn.

Fördelen med floratejp och myrtentråd är att det blir något stabilare när man binder.

I filmen ser du att jag gjort två ringar till kransar. Den ena har en öppning där man gör som små krokar, det är bra om man ska göra en krans till någon annan och inte vet storleken på dennes huvud, då kan den justeras. Jag har dock använt en sluten ring när jag gjorde min krans, vilket också blir en något mer stabilare krans.

Jag använde först två bitar ståltråd och tvinnade dem tillsammans, och klädde den långa tråden med floratejp. Sedan formade jag den till en ring.

Myrtentråden köper man på en rulle men den kan lätt trassla sig vilket tipset då är att rulla upp önskad mängd på en liten pinne istället. Bindtråden håller sig då mer på plats och rullar inte iväg om man skulle tappa den.

Blommorna har jag först snittat och sedan låtit dra vatten. Låt de gärna stå i kylskåpet över natten för att se vilka som håller sig bäst. Mina blommor kommer både från trädgården, skogen och affären. Oftast är stjälkar med mycket tunn stjälk svårare att få att hålla. Dels går de sönder lättare när man binder och oftast vissnar de fortare, t.ex. smörblomma och förgätmigej.

När jag börjar bli redo att göra min krans klipper jag till de blommor och grönt jag ska ha till den längd jag önskar och lägger i olika högar.

2. BÖRJA BINDA DIN KRANS

Vira runt din bindtråd, myrtentråd, på valfritt ställe på kransen. Du kan binda med bindtråden antingen inifrån eller utifrån, det är en smaksak. Jag binder alltid utifrån och om jag ska förklara tydligare så får du föreställa dig en tjock stomme jag ska binda på, se framför dig ett upp och nervänt U: jag håller bindtråden med vänster hand då jag är högerhänt och fyller på med blommor med höger hand från utsidan av kransen upp mot toppen för att sedan fortsätta fylla på med blommor på insidan av kransen. Bindtråden snurras runt ett eller två varv när det är behov utav det vilket kan innebära efter att ha fyllt på en eller två blommor eller när fler än så lagts på plats. Oftast får man dock vira två varv med bindtråden för att det ska sitta på plats. När man binder en hårkrans så är tråden, läs stommen, jag binder på så tunn så jag fyller på där det behövs men principen är densamma att tänka både på utsidan, toppen och insidan. Du behöver fylla din krans så att när den sitter på huvudet så ser man inte någon tråd någonstans.

Det är bra med ett utfyllnadsmaterial som gröna blad eller en blomma som skapar rymd, t.ex. lammöron, ekblad och brudslöja. När man lägger stjälkar som är ömtåliga kan man lägga något av dessa materialen emellan blomman och bindtråden.

Börja nu binda din krans och starta gärna med något grönt blad eller något utfyllnadsmaterial.

3. BIND DIN KRANS

I vilken ordning du lägger dina blommor bestämmer du själv och får en känsla av under tiden du binder. Oftast försöker man göra en krans till håret symmetrisk vilket innebär att samma ordning på färger och former återkommer. Däremot behöver de inte sitta exakt på samma ställe återkommande utan det jämnar ut sig vart efter och blir till en helhet. Se upp för att inte göra kransen större och större, tjockare och tjockare, vilket är lätt hänt utan försök att titta upp ibland på hela kransen för att se hur den ser ut medan du binder.

När du närmar dig slutet blir det lite pilligare för att få till ett bra avslut där du ska möta din början och att kransen håller samma form och tjocklek även där. Du får lyfta lite försiktigt på de blommor som du började ditt varv med och lägga under blommor och binda om försiktigt.

Fäst nu din tråd på baksidan så det sitter fast, Nu är du klar!!

4. FÖRVARA DIN KRANS

Om det är några timmar kvar tills du eller någon annan ska bära din fina krans stoppar du den i en plastpåse, sprayar in lite vatten och låter påsen vara luftfylld. Lägg in den i kylskåpet. Använder du vita blommor som kan vara lite känsliga så undviker du att spraya på dem.

BLOMMOR I MIN KRANS

Jag har till min krans använt: lammöron, små ekblad, trädgårdsnejlika, kaprifolknoppar, blåklint, prästkragar, smårosor, brudslöja, gräsax, rödklöver.

Trevlig Midsommar tillönskas er alla!

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


    © 2023 by Fashion Diva. Proudly created with Wix.com

    bottom of page